PULA / Grand Hotel Brioni
12.-15. listopada 2023.

 

Poštovane kolegice i kolege,

srdačno Vas pozivam na 53. godišnji stručno-znanstveni skup Hrvatskog pulmološkog društva HLZ-a koji će se održati u Puli u već ranije najavljenom terminu od 12. – 15. listopada ove godine. Odustali smo od hotela u Rabu jer ne ispunjava uvjete – kako dvorana, tako i prostor za izlagače.
Ove godine teme nisu tako brojne kao na Kongresu prošle godine, no jednako su zanimljive. Tuberkulozu smo počeli već pomalo neopravdano zanemarivati. O mogućnosti eradikacije tuberkuloze govorit će profesor G.B. Migliori, stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije. Od prim. Goranke Petrović saznat ćemo najnovije epidemiološke podatke, a o utjecaju migracija na pojavu tuberkuloze u nas govorit će doc. Ljiljana Žmak,
obje iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Za izlaganja na temu bolesti plućnog intersticija pozvao sam troje stranih predavača.

Sretan sam i ponosan što je aktualni predsjednik ERS-a i dekan Medicinskog fakulteta u Coimbri (Portugal) Carlos Robalo Cordeiro prihvatio moj poziv! Izlagat će o intersticijskoj bolesti pluća nakon COVID-a. Profesor Izidor Kern govorit će o patologiji progresivne plućne fibroze, a prim. Katarina Osolnik o multidisciplinarnom pristupu u liječenju.
U temi opstruktivnih bolesti pluća izlagat će prof. Sabina Škrgat i prof. Aleš Rozman, a prim. Žarko Vrbica iznijeti će Smjernice našeg društva za liječenje astme u odraslih.
Sudjelovanje je najavio i prof. Roland Buhl iz Klinike u Mainzu na temu biološke terapije astme.
I ove godine možete prijaviti zanimljiv slučaj iz kliničke prakse, ali pridržavajući se rokova i dolje navedenih pismenih uputa. Glavna voditeljica je, kao i svake godine, prim. Jasna Tekavec Trkanjec.
Novost su e-posteri što će u eri digitalizacije omogućiti jednostavniju i jeftiniju izradu postera te izlaganja.

Dobro došli u Pulu!

prim.mr.sc. Neven Miculinić, dr. med.
Predsjednik Hrvatskog pulmološkog društva HLZ-a

PULMO 2. obavijest – Finalni program